Piletina je vjerojatno najpopularnija namirnica kada je riječ o konzumaciji proteina iz hrane.
To nije čudno jer sadrži dobru količinu proteina, a bez puno masnoće i bez dodatnih ugljikohidrata.
Uz to, povoljna je, te se lako i brzo može pripremiti kod kuće. Jela od piletine možete pronaći i u gotovo svim restoranima odnosno jelovnicima.
No, ono što nas zanima je koliko piletina ima kalorija.?!
Svi znamo kako se piletina sastoji od različitih vrsta mesa kao npr. prsa, krila, batak i zabatak. Svaki dio ima drugačiji broj kalorija, a to znači i drugačiji udio proteina i masti.
Stoga u nastavku članka donosimo broj kalorija za najpopularnije komade piletine.
Ukratko:
- Prsa imaju 165 kalorija na 100 g.
- Batak 172 kalorije na 100 g.
- Zabatak 209 kalorija na 100 g.
- Krila 203 kalorije na 100 g.
Pileća prsa: 165 kalorija
Pileća prsa su vjerojatno najčešće konzumirano meso piletine. Sadrže puno proteina i malo masnoća, što ga čini izvrsnim izborom za ljude koji pokušavaju smršavjeti.
Kuhana pileća prsa od 172 grama bez kostiju sadrže sljedeće vrijednosti: (1)
- Kalorije: 284
- Proteini: 53.4 grama
- Ugljikohidrati: 0 grama
- Masti: 6.2 grama
Dakle, 100 grama pilećih prsa ima 165 kalorija, 31 gram proteina i 3,6 grama masti (1).
To pak znači kako cca 80% kalorija u pilećim prsima potječe od proteina, a cca 20% kalorija od masti.
Važno je znati kako se ove vrijednosti odnose na pileća prsa bez ikakvih dodatnih sastojaka. Znači, kada pečete ili pohate pileća prsa u ulju ili dodajete razne marinade i umake, time automatski povećavate broj kalorija, a samim time naravno i količinu ugljikohidrata, masnoća…
Zaključujemo kako su pileća prsa izvor bjelančevina s vrlo malo masnoća i bez ugljikohidrata. Jedna prosječna pileća prsa imaju 284 kalorije, što je 165 kalorija na 100 grama. Većina kalorija dolazi iz proteina, a oko 20% dolazi iz masti.
Pileći zabatak: 209 kalorija
Pileći zabatak je mekaniji od pilećih prsa zbog većeg sadržaja masti.
Jedan prosječni kuhani pileći zabatak od 52 grama sadrži (2):
- Kalorije: 109
- Proteini: 13.5 grama
- Ugljikohidrati: 0 grama
- Masti: 5.7 grama
To znači kako 100 grama zabataka ima 209 kalorija, 26 grama proteina i 10,9 grama masti. (2)
Dakle, kod zabataka je 53% kalorija iz proteina, a 47% kalorija je iz masti.
Kako je zabatak jeftiniji od pilećih prsa on može biti dobar izbor uz manju potrošnju.
Pileće krilo: 203 kalorije
Pileća krilca zasigurno nisu najpopularnije pileće meso. Međutim, sve dok nisu pohana, umočena u visoko kalorične umake ili pržena u ulju, vrlo lako mogu biti dio zdrave prehrane.
Jedno prosječno pileće krilce od 21 grama bez kostiju sadrži ovo: (3)
- Kalorije: 42.6
- Proteini: 6.4 grama
- Ugljikohidrati: 0 grama
- Masti: 1.7 grama
U 100 grama pilećih krilca ima ukupno 203 kalorije, zatim 30,5 grama proteina i samo 8,1 grama masti. (3)
Dakle, možemo izračunati kako kod pilećih krilca 64% od ukupnih kalorija dolazi iz proteina, a 36% iz masti.
Pileći batak: 172 kalorije
Pileći batak ima svoje obožavatelje, a to nije ništa čudno s obzirom na broj kalorija i količinu masnoća.
Jedan prosječni pileći batak bez kostiju od 44 grama sadrži (4):
- Kalorije: 76
- Proteini: 12.4 grama
- Ugljikohidrati: 0 grama
- Masti: 2.5 grama
A na 100 grama pilećih bataka su 172 kalorije, čak 28,3 grama proteina i svega 5,7 grama masti. (4)
Što se tiče omjera u broju kalorija, oko 70% kalorija je od proteina, a 30% kalorija je od masti.
Ostalo od piletine
Iako su prsa, zabatak, krila i batak možda najpopularniji dijelovi piletine, postoje i drugi koje ćemo svrstati u tamno meso, svijetlo meso i leđa.
Ispod je prikaz broja kalorija u navedenim vrstama mesa u piletini (5, 6, 7):
- Leđa: 137 kalorija na 100 g.
- Tamno meso: 125 kalorija na 100 g.
- Svijetlo meso: 114 kalorija na 100 g.
Pileća koža dodaje kalorije
Kako smo mogli vidjeti pileća prsa bez kože imaju 284 kalorija, a to u omjeru znači 80% proteina i 20% masti. Međutim, kada uključimo pileću kožu u to, može doći do znatno drugačijih iznosa i omjera kalorija. (1)
Jedna prosječna kuhana pileća prsa bez kostiju, s kožom (9):
- Kalorije: 386
- Proteini: 58.4 grama
- Masti: 15.2 grama
Možemo vidjeti kako u pilećim prsima s kožom svega 50% kalorija dolazi od proteina, a čak 50% dolazi od masti. Uz to, konzumacija kože dodaje čak 100 ekstra kalorija. (9)
Evo primjer i za krila, naime jedno pileće krilo s kožom koje teži 34 grama ima čak 99 kalorija. Dok to isto krilo bez kože ima 21 gram i samo 42 kalorije. Zaključujemo kako 60% kalorija u pilećim krilima s kožom dolazi od masti, a u krilcu bez kože je to 36%. (3, 10)
Konzumacija pilećeg mesa s kožom dodaje značajnu količinu kalorija i masti.
Ako pazite na prehranu, želite smršaviti te smanjiti unos kalorija i masti onda svakako uklonite kožu s piletine.
Zašto je važno kako pripremate piletinu?
Već smo mogli vidjeti kako samo pileće meso ima relativno malo kalorija i masti u usporedbi s drugim vrstama mesa.
No, stvari se mogu promijeniti jednom kada počnemo spremati piletinu i dodavati ulje, razne umake, pohati i sl. Sve to može utjecati na povećanje u broju kalorija.
Evo za primjer, jedan kuhani pileći zabatak bez kože i bez kostiju od 52 grama ima ukupno 109 kalorija i 5,7 grama masnoće. (2)
Ukoliko taj isti zabatak umočimo u brašno s jajima, kukuruzni škrob, mljevenu papriku, sol i prašak za pecivo te pržimo na ulju, broj kalorija se može povećati na čak 162 kalorije i 9,3 grama masti (11).
Isto tako, jedno prosječno pileće krilce bez kostiju ima 43 kalorije i 1,7 grama masti (3).
Međutim, umočimo li ga u brašno s jajima, kukuruzni škrob, mljevenu papriku, sol, te pržimo na ulju, onda će to porasti na 61 kaloriju i 4,2 grama masti (12).
Stoga su metode kuhanja koje dodaju malo masnoće kao npr. poširanje, pečenje na žaru ili kuhanje najbolja opcija za niži broj kalorija.
Isto tako valja znati kako pohanje mesa ili premazivanje s raznim umacima također doprinosi u povećanju broja kalorija.
Zaključak
Piletina je vrlo popularno meso zbog dostupnosti i prihvatljivih cijena. Većina mesa u piletini ima relativno ima malo kalorija i masnoća, a istovremeno dobre količine proteina.
Prsa su vjerojatno najpopularnija jer na 100 grama sadrže svega 165 kalorija, a čak 31 gram proteina.
Valja imati na umu kako konzumacija kože i način pripreme može značajno pridonijeti u broju kalorija.