Ovo lisnato zeleno povrće spada u namirnice s najviše kvalitetnih hranjivih sastojaka.
Blitva pripada obitelji Lobodovke (lat. Chenopodioideae), koja također uključuje repu i špinat.
Čini mi se kako se kod nas najviše konzumira uz krumpir i lignje.
Međutim, ono što želimo znati, a što ćemo u ovom članku istražiti i analizirati, jesu nutritivne vrijednosti blitve, te koliko kalorija ima blitva i deblja li.
Ukratko:
- 100 grama sirove blitve ima 19 kalorija
- Kuhana blitva ima gotovo jednak broj kalorija
- Kao dio uravnoteženog prehrambenog plana blitva vas neće udebljati
Blitva kalorije i nutritivne vrijednosti (svježa i kuhana)
100 grama svježe blitve ima 19 kalorija u kojima se nalazi 3,7 grama ugljikohidrata, 1,6 grama vlakana, 1,1 gram šećera, 1,8 grama proteina te 0,2 grama masti. (1)
Tih 19 kalorija najviše je od ugljikohidrata; 12,9 kalorija su od ugljikohidrata, odnosno 68%, 4,4 kalorija je od proteina, a to je 23%, i od masti 1,7 kalorija ili 9%. (1)
Kuhana blitva ima samo jednu kaloriju više.
Kada blitvu usporedimo s ostalim namirnicama možemo vidjeti da je 100 grama blitve sa svega 19 kalorija među namirnicama s najmanjim brojem kalorija.
Tablica nutritivnih vrijednosti blitve (1,2)
nutritivne vrijednosti | 100 grama svježe blitve | 100 grama kuhane blitve |
ukupno kalorija | 19 | 20 |
ugljikohidrati | 3,7 g. | 4,1 g. |
vlakna | 1,6 g. | 2,1 g. |
šećeri | 1,1 g. | 1,1 g. |
škrob | / | / |
masti | 0,2 g. | 0,1 g. |
omega-3 masne kiseline | 7,0 mg | 3,0 mg |
Omega-6 masne kiseline | 63,0 mg | 25,0 mg |
proteini | 1,8 g. | 1,9 g. |
Vitamin A | 122% DV | 122% DV |
Vitamin C | 50% DV | 30% DV |
Vitamin D | / | / |
Vitamin E | 9% DV | 9% DV |
Vitamin K | 1038% DV | 409% DV |
Tiamin | 3% DV | 2% DV |
Riboflavin | 5% DV | 5% DV |
Niacin | 2% DV | 2% DV |
Vitamin B6 | 5% DV | 4% DV |
Folat | 3% DV | 2% DV |
Vitamin B12 | 0% DV | 0% DV |
Pantotenska kiselina | 2% DV | 2% DV |
Kolin | 18,0 mg | 28,7 mg |
Betain | 0,3 mg | 0,1 mg |
Kalcij | 5% DV | 6% DV |
Željezo | 10% DV | 13% DV |
Magnezij | 20% DV | 21% DV |
Fosfor | 5% DV | 3% DV |
Kalij | 11% DV | 16% DV |
Natrij | 9% DV | 7% DV |
Cink | 2% DV | 2% DV |
Bakar | 9% DV | 8% DV |
Mangan | 18% DV | 17% DV |
Selen | 1% DV | 1% DV |
Kolesterol | 0% DV | 0% DV |
Zašto je blitva odlična za naše zdravlje?
Blitva je povrće s malo kalorija koje sadrži dobre količine magnezija, željeza, kalija i vitamina A, C i K.
Blitva je bogata različitim antioksidansima, uključujući beta-karoten i flavonoide, a što može pomoći u prevenciji određenih stanja poput bolesti srca i raka pluća. (3)
Pored toga sadrži i mnogo vlakana koji mogu pomoći u održavanju težine, smanjiti rizik od određenih karcinoma i promovirati zdravlje srca. (4,5,6)
Vitamin K je bitan za pravilno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, a blitva ga ima u velikim količinama. (7)
Isto tako, blitva je izvrstan izvor kalija, kalcija i magnezija, minerala koji pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka. (10)
Može li nas blitva udebljati?
Kada ste na zdravoj prehrani koja uključuje zdravu hranu poput blitve, onda vam ona može pomoći čak da i gubite kilograme.
Konzumacija povrća bogatog vlaknima, poput blitve, može povećati sitost nakon obroka.
To može znatno smanjiti rizik od konzumiranja grickalica, nekih drugih nezdravih međuobroka i prejedanja.
Dapače, istraživanje je pokazalo su ljudi s prekomjernom težinom i koji su konzumirali dvostruko veću količinu povrća od druge grupe ljudi, ostvarili znatno veći gubitak kilograma. (11)
Ne samo da vas blitva neće udebljati, već dodavanje ove niskokalorične zelene hrane vašoj prehrani može pomoći kada pokušavate smršavjeti i postati zdravi.
Koliko dugo blitva može stajati?
U hladnjaku svježa blitva može biti do najviše četiri dana. Kada ju smrznete ona može stajati do 12 mjeseci u zamrzivaču, no preporučeno je iskoristiti ju u roku od 6 mjeseci.
I ovo je korisno:
Zaključak – 100 grama svježe blitve ima 19 kalorija
100 grama svježe sirove blitve ima 19 kalorija i spada u nisko kaloričnu hranu. Za usporedbu, 100 grama smokvi ima 74 kalorije, a 100 grama špinata 23 kalorije.
Blitva se može jesti sirova ili kuhana te koristiti u brojnim jelima, uključujući salate, tjestenine i priloge.
S obzirom na mali broj kalorija i velikoj količini zdravih nutrijenata zaista biste trebali razmisliti o češćoj konzumaciji ovog povrća.
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?