Špinat – kalorije i analiza nutritivnih vrijednosti

kalorije u špinatu

Špinat, znanstvenog naziva: Spinacia oleracea, je biljno zeleno povrće za čije se porijeklo smatra da je iz Perzije. Špinat pripada porodici amaranta i srodnan je repi i kvinoji.

Smatra se vrlo zdravim jer je pun kvalitetnog nutritivnog sadržaja i antioksidansa, a istovremeno ima mali broj kalorija.

U ovom članku analizirat ćemo nutritivne sadržaje ovog zelenog povrća, te provjeriti koliko kalorija ima u špinatu.

Ukratko:

  • 100 grama svježeg špinata ima samo 23 kalorije
  • špinat vas neće udebljati ako je dio uravnotežene prehrane

 

Koliko špinat ima kalorija?

Krenimo odmah s najbitnijim, a to su prehrambene vrijednosti špinata.

100 grama sirovog špinata sadrži sljedeće: (1)

Ukupno kalorije: 23

  • Voda: 91%
  • Protein: 2,9 grama
  • Ugljikohidrati: 3,6 grama
  • Šećer: 0,4 grama
  • Vlakna: 2,2 grama
  • Masnoća: 0,4 grama

Dakle, sa samo 23 kalorije na 100 gr. špinat je namirnica s vrlo malim brojem kalorija. Za primjer, 100 grama rajčice ima 18 kalorija, 100 grama šljiva ima 46 kalorija, a od 100 grama kruška ima 58 kalorija.

Većina od 3,6 gr. ugljikohidrata u špinatu sastoji se od vlakana, za koja mnoga istraživanja pokazuju kako imaju odličan učinak na naše zdravlje, a naročito probavu. (2)

Također, špinat sadrži i određene količine šećera koje su većinom u obliku glukoze i fruktoze. (2)

Uz sve to, ovo zeleno povrće je i odličan izvor mnogih vitamina te minerala; (3)

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Folna kiselina
  • Vitamin K1
  • Kalcij
  • Kalij
  • Magnezij
  • Željezo

Važno je istaknuti da je špinat vrlo dobar izvor željeza.

Kako biste najbolje iskoristili to željezo dobro je prehrambeno kombinirati agrume kao limun, naranča ili mandarina sa špinatom.

Isto tako, špinat je jedan od najboljih izvora dijetalnog magnezija. A svi znamo kako je magnezij odličan za podizanje energije, kvalitetan rad mišića i živaca, zdravi srčani ritam te imunološki sustav. (4)

 

Kako špinat možete koristiti i koliko dugo traje?

Špinat se može se jesti sirov (npr. kao dio smoothieja) ili kuhan.

U trgovinama je uvijek dostupan svjež, smrznut ili konzerviran. Kao i inače uvijek preporučujemo da sami sadite svoj špinat, ako niste u mogućnosti onda ga pokušajte nabaviti od provjerenih uzgajivača.

Što se tiče pohranjivanja, najbolje je držati neoprani špinat unutar plastične vrećicu u vašem frižideru. Naravno, trebate ga oprati prije korištenja.

Kuhani špinat u pravilu može stajati od 2 do 5 dana. Svježi špinat se može sačuvati do 2 tjedna.

Ako je u zamrzivaču onda je preporučeno iskoristiti ga unutar 6 mjeseci ili maksimalno do godinu dana.

 

Recepti

povrće za doručak

Evo i nekoliko recepata koje vrijedi pogledati (5):

  • Zelena jaja i šunka – ukusna jaja sa špinatom i šunkom
  • Minestrone proljetna juha – uz dodatak komorača i graška postaje savršena proljetna juha
  • Losos s limunom i slanutkom – odličan losos sa špinatom i preukusnim dressingom
  • Veganski krem ​​špinat – začinjeni špinat i tofu čine ovo jelo fenomenalnim

Ovo su samo neki od recepata, a s obzirom na namirnicu mogućnosti su neograničene, bitna je samo mašta.

 

Kako potrošiti 23 kalorije?

Potrošnja ovako male količine kalorija je vrlo jednostavna, pa će biti dovoljno:

  • 2 minute plivanja
  • 3 minute joggiranja
  • 4 minute bicikliranja
  • 6 minuta pješačenja

Napomena; izračun je primjer za ženu od 35 godine, visine cca 170 cm i težine cca 65 kg.

 

Zaključak – špinat ima 23 kalorije i odličan je izvor vitamina

Špinat je povrće izuzetno bogato raznim hranjivim tvarima. Sadrži visoke količine karotenoida, vitamina C, vitamina K, folne kiseline, željeza i kalcija…

Špinat sadrži samo 23 kalorije, što ga čini preporučenim jelom ili predjelom za sve vrste dijeta.

Preporučili smo vam neke recepte, a zaista postoji nebrojeno mnogo načina na koji možete pripremiti špinat.

Možete ga pronaći vjerojatno na svim mjestima koja prodaju namirnicu, od placa do lokalnih uzgajivača.

Može se kupiti i u konzervi, no međutim uvijek je preporučeno kupiti svježi. Često se konzumira kao neizostavni dio smoothieja, ali on je ukusan i kuhan u drugim jelima.

Redovita konzumacija ovog popularnog zelenog povrća može pomoći zdravlju očiju, probavi, smanjivanju oksidativnog stresa, smanjiti razinu krvnog tlaka…

Stoga ga svakako pokušajte uvrstiti u vašu dnevnu prehrambenu rutinu jer kalorije u špinatu ne trebate brojati!