Početna Prehrana Analiza: Koliko kalorija ima kruška?
Prehrana

Analiza: Koliko kalorija ima kruška?

Podijeli
kalorije u kruški
Podijeli

Kruške su izvrsni slatki plodovi u obliku zvona u kojima ljudi uživaju od pamtivijeka. Ovisno o vrsti i dozrijevanju ima ih mekanijih i hrskavih, više i manje sočnih.

Pored odličnog okusa nude i određene zdravstvene prednosti dokazane kroz različita istraživanja.

Kruške dolaze u mnogim različitim sortama, oko 100 vrsta se uzgaja diljem planeta.(1)

Posebno su bogate folnom kiselinom, vitaminom C, bakrom i kalijem, a uz to su dobar izvor polifenol antioksidansa. Mi ćemo u ovom članku provjeriti te analizirati nutritivne vrijednosti kruške i provjeriti koliko kruška ima kalorija.

Ukratko:

  • 100 grama kruške ima 58 kalorija
  • Kruška srednje veličine (178 grama) ima 103 kalorije
  • Mala kruška od 148 grama ima 86 kalorija

 

Kruška kalorije i nutritivne vrijednosti

100 grama kruške sadrži 58 kalorija u kojima je 15,5 grama ugljikohidrata, 3,1 grama vlakana, 9,8 grama šećera, 0,4 grama proteina i samo 0,1 gram masti.

kruška kalorije

Od tih 58 kalorija velika većina su ugljikohidrati, čak 55,7 kalorija je od ugljikohidrata. (2) Jedna kruška prosječne veličine od 178 grama ima 103 kalorije.

nutritivne vrijednosti100 grama kruškekruška srednje veličine 178 grama
ukupno kalorija58103
ugljikohidrati15,5 g.27,5 g.
vlakna3,1 g.5,5 g.
šećeri9,8 g.17,4 g.
škrob//
masti0,1 g.0,2 g.
proteini0,4 g.0,7 g.
Vitamin C7% DV12% DV
Vitamin K6% DV10% DV
Folna kiselina2% DV3% DV
Bakar4% DV7% DV
Kalij3% DV6% DV
Magnezij2% DV3% DV
Mangan2% DV4% DV
Željezo1% DV2% DV

 

Zašto su kruške dobre za naše zdravlje?

Jedna kruška srednje veličine (178 grama) ima 5,5 grama vlakana odnosno zadovoljava 22% dnevnih potreba za vlaknima.

Ta vlakna pomažu u održavanju pravilnog i redovitog rada crijeva tako što omekšavaju stolicu.(3)

Dakle, vlakna iz kruške mogu pomoći i u ublažavanju zatvora. Kako biste konzumirali što više vlakana od kruške kada je to moguće jedite voće s kožom na njima.

Kruške su također bogat izvor važnih minerala, poput bakra i kalija.

Bakar ima bitnu ulogu u imunitetu, metabolizmu kolesterola i živčanoj funkciji, a kalij pomaže mišićne kontrakcije i funkciju srca. (4,5)

Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv upale i mogu smanjiti rizik od nekih bolesti. (6)

 

Koliko dugo kruške mogu trajati?

Cijele kruške mogu trajati 5-12 dana, naravno ako su pravilno pohranjene. S tim da rok trajanja krušaka ovisi i o tome kada su kruške ubrane i na koji način se pohranjuju.

Cijela kruška može na polici izdržati 3 do 4 dana. Ako se odloži u frižider tada može biti i do 10 dana.

Ako ju smrznete preporuča se iskoristiti ih u roku od 6 mjeseci.

Neke uobičajene i vidljive osobine lošijih krušaka su veći broj smeđih modrica i točkica po koži voća. Ako dodirnete krušku, a prst lako probije kožu onda to znači da se kruška već počela kvariti.

Često se i ne može uočiti kako je kruška loša dok se ne otvori i provjeri centar voćke koji može biti drugačije boje i pokvaren.

 

Zaključak – 100 grama kruške ima 58 kalorija

Dakle jedna kruška od 100 grama ima 58 kalorija, od čega su većinom ugljikohidrati.

Za usporedbu 100 grama banane ima 89 kalorija, a 100 grama mandarine 53 kalorije. Uz to kruška ima dobre količine vlakana, vitamina i minerala.

Upravo radi toga i odličnog okusa često ju konzumiramo, ali ju možemo i vidjeti u raznim slasticama pa čak i u prilozima raznih jela.

Osobno volim juhu od krušaka, ali ipak mislim kako je svježe ubrana kruška jedno od najfinijih voća općenito…

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koliko kalorija ima losos?

Losos je jedno od najpoznatijih riba, posebno po svom specifičnom okusu, nježnoj...

Koliko kalorija imaju mlinci?

Kada razmišljam o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, onda mi na pamet često padnu...

Kraljica ribe: evo zašto srdela zasluženo nosi tu titulu

Srdela se često naziva “kraljicom ribe” zbog niza razloga koji uključuju njenu...

Znamo zašto se kruh mrvi i kako to spriječiti

Kruh je jedan od najosnovnijih i najomiljenijih prehrambenih proizvoda u svijetu, a...

Evo zašto se kvari kiseli kupus

Kiseli kupus može se pokvariti zbog neadekvatne higijene, pogrešne temperature, izlaganja zraku,...

Jednostavni vodič: što kuhati za puno ljudi?

U susret organizaciji većih okupljanja, bilo da se radi o obiteljskim proslavama,...

Slatko vrhnje i vrhnje za šlag: je li isto i znate li koja je razlika?

Kada je Auguste Escoffier, otac moderne francuske kuhinje, rekao: “Dobar kuhar je...

Koji dio teletine je najbolji za pečenje? Evo što savjetuju iskusne domaćice

Ako ste početnik u kuhinji, priprema teletine će vam se vjerojatno činiti...