Breskve su jedno od najpopularnijih voća kod djece i odraslih.
Može se konzumirati samostalno ili kao dodatak raznim jelima. Štoviše, breskve su vrlo hranjive i mogu imati i dobrih utjecaja na zdravlje kao npr. bolju probavu i zdraviju kožu te bolji imunitet.
U ovom članku opisat ćemo breskve, a posebno njene nutritivne vrijednosti te istražiti koliko kalorija je u jednoj breskvi.
Što su breskve?
Breskve – (ili Prunus persica) – su sitno voće koje raste na stablu visine do 8 metara. Breskve su plodovi sa ljuskavom korom i slatkim žutim ili bijelim mesom.
Većina znanstvenika smatra kako potječu iz Kine i to prije više od 8 tisuća godina (1).
U nastavku članka vidjet ćemo koliko kalorija ima jedna breskva.
Koliko breskve imaju kalorija?
Jedna prosječna breskva od 150 grama sadrži sljedeće (2):
Ukupno kalorije: 58
- Proteini: 1 gram
- Masnoće: manje od 1 grama
- Ugljikohidrati: 14 grama
- Vlakna: 2 grama
- Vitamin C: 17% preporučene dnevne vrijednosti
- Vitamin A: 10% preporučene dnevne vrijednosti
- Kalij: 8% preporučene dnevne vrijednosti
- Niacin: 6% preporučene dnevne vrijednosti
- Vitamin E: 5% preporučene dnevne vrijednosti
- Vitamin K: 5% preporučene dnevne vrijednosti
- Bakar: 5% preporučene dnevne vrijednosti
- Mangan: 5% preporučene dnevne vrijednosti
Dakle 100 grama breskve ima otprilike 39 kalorija, za usporedbu prosječna mandarina ima 47 kalorija, a prosječna šljiva svega 30 kalorija. Pored navedenoga breskve sadrže i određene količine magnezija, fosfora, željeza i nekih B vitamina.
Osim toga, breskve su prepune antioksidansa – korisnih biljnih spojeva koji se bore protiv oksidativnih oštećenja i pomažu u zaštiti vašeg tijela od starenja i raznih bolesti.
Što je plod breskve svježiji i što je više zreo sadrži i više antioksidansa (3, 4).
Zašto su breskve zdrave?
Osim što imaju prilično mali broj kalorija breskve mogu pružati i neke druge beneficije:
- Mogu pomoći probavi: Breskve mogu pridonijeti zdravijoj probavi. Jedna breskva daje oko 2 grama vlakana – od kojih je polovina topivih vlakana, dok je druga polovina netopljiva (5). Netopljiva vlakna pomažu u radu crijeva.
- Mogu poboljšati zdravlje srca: Redovito konzumiranje raznog voća – uključujući i breskve – može promovirati zdravlje srca tako što utječu na smanjivanje rizika za srčane bolesti, poput visokog krvnog tlaka i povišene razine kolesterola (6).
- Mogu zaštititi vašu kožu: Breskve pomažu u održavanju zdrave kože. Određene studije pokazuju kako spojevi koji se nalaze u breskvama mogu poboljšati teksturu i vlažnost kože (7).
- Mogu smanjiti razinu šećera u krvi: Istraživanja su pokazala kako određeni sastojci unutar breskve mogu spriječiti povišenje razine šećera u krvi kod pretilih štakora (8).
- Mogu pojačati imunitet: Breskve su bogate hranjivim tvarima i antioksidansima za jačanje imuniteta. A određena istraživanja pokazuju kako se mogu boriti i protiv nekih vrsta bakterija (9).
Kako ih možete koristiti i koliko dugo traju?
S obzirom na relativno mali broj kalorija breskve možete bezbrižno uključiti u vašu prehranu. Mogu se jesti sirove, čak i pečene, npr. pečene na roštilju… Dakle, vrlo lako se uključuju u topla ili hladna jela.
Zrele breskve mogu trajati do tjedan dana na sobnoj temperaturi.
Najbolje ih je pohraniti u hladnjak za slučaj da ih ne planirate odmah konzumirati, a kako bi trajale što dulje.
Zrele breskve se mogu i smrznuti – prvo ih narežete i premažete s malo limunovog soka kako bi dulje trajale i ne bi oksidirale.
Zaključak – prosječna breskva ima 58 kalorija, uz čak 17% dnevne preporuke vitamina C
Jedna prosječna breskva od 150 grama ima ukupno 58 kalorija. Što bi značilo kako na 100 grama breskva ima cca 39 kalorija.
Uz to sadrži i niz vitaminima, minerala te korisne biljne spojeve.
Neovisno želite li smršaviti ili ste na strogoj dijeti možete ih bez brojanja kalorija uvrstiti u vaš svakodnevni plan prehrane.
Dobra je stvar što su breskve, za razliku od nekih drugih niskokaloričnih namirnica, vrlo ukusne.
Ostavi komentar