Bolnička dijeta – (Scarsdale medicinska dijeta) 9-10 kg za 14 dana?!?

Bolnička dijeta - (Scarsdale medicinska dijeta) - 9-10 kg za 14 dana

Bolnička dijeta je kolokvijalan izraz za dijetalni program s visokim udjelom bjelančevina, niskim udjelom ugljikohidrata i malim brojem kalorija koji je razvio kardiolog iz New York-a, a poznata je pod nazivom „Scarsdale Medical Diet“.

Od tuda i „ulični“ nazivi Medicinska odnosno Bolnička dijeta.

Neki portali su pobrkali narančinu i tzv. VMA dijetu sa Scarsdale Medical Diet, dijetu Hermana Tarnowera. Te dijete nisu povezane, a nismo uspjeli pronaći dokaze kako zaista i postoji neka treća dijeta naziva „bolnička dijeta“.

Također, narančinu i VMA dijetu nismo pronašli na listi poznatih dijeta, a dostupne informacije su samo sa manje poznatih/priznatih portala.

Važno je napomenuti kako ove dijete i vjerojatno većina tzv. „bolničkih i medicinskih dijeta“ nemaju veze s dijetama koje liječnici određuju svojim pacijentima u bolnicama.

 

Ostale tzv. „bolničke dijete“

ByHealth portal spominje Royal Danish Hospital Diet (danska bolnička dijeta), poznatu također kao i The Copenhagen Diet (kopenhagenška dijeta) ili The 13-Day Metabolism Diet (13 – dnevna metabolizam dijeta), kao dijetu koja traje striktno propisanih 13 dana.(1)

Healtline navodi kako je Sacred Heart Hospital Diet (Sacred heart bolnička dijeta), poznatija kao The Cabbage Soup Diet (kupus dijeta) i the Mayo Clinic Diet (dijeta Mayo klinike), dobila te nazive jer je navodno razvijena u bolnicama kao dijeta za brzi gubitak kilograma prije operacije kod srčanih bolesnika.(2)

No zapravo Mayo Clinic ima svoj program za gubitak prekomjerne težine The Mayo Clinic Diet u dvije faze, a za koji sami potvrđuju kako su ga razvili temeljem istraživanja.(3)

Na prostoru Balkana pojavila se tzv. VMA dijeta (koriste se nazivi i narančina te bolnička dijeta) koja se pogrešno predstavlja kao dijeta Vojnomedicinske akademije iz Beograda od čega su se oni ogradili jer to nije preporuka njihovih liječnika te su napomenuli kako svakom pacijentu pristupaju individualno.(4)

Zapravo postoji VMA dijeta koja se koristi u bolnicama prema Odluci o standardu prehrane u bolnicama (NN 59/15) za bolesnika prije dijagnostičkih pretraga za “za otkrivanje vanilmandelične kiseline (VMA) u urinu” i nema veze s gore prethodno navedenom, VMA dijetom. (5,6)

Često se spominje i Birmingham Hospital Diet (dijeta birminghamske bolnice), poznata još kao Birmingham Cardiac Diet, Birmingham 3-Day Diet, British Heart Foundation Diet i sl., koja se netočno spominje kao dijeta nastala u Birmingham bolnici sveučilišta Alabama, od čega su se oni ogradili istaknuvši kako je ta informacija lažna, a navodno su i iz British Heart Foundation (britanske zaklade za zdravlje srca) poduzeli pravne radnje vezane uz jedan od naziva ove dijete.(7,8)

Kako je Scarsdale medicinska dijeta najbliža pridjevu “bolnička” osvrnut ćemo se detaljnije na nju.

 

Medicinska ili bolnička dijeta (Scarsdale Medical Diet)

Scarsdale Medical Diet program je privukao široku medijsku pažnju u 1970-ima kao program brzog mršavljenja za žene i modne elite u društvu.

Dodatnu pozornost dobila je nakon što je izumitelj dijete, Herman Tarnower, ubijen i to samo godinu dana od objave njegove najprodavanije knjige „The Complete Scarsdale Medical Diet“.

Dijeta više nije toliko popularna kao nekada, jer su zdravstveni stručnjaci kritični na takav rigorozan program dijete i po njima napuhane tvrdnje o gubitku kilograma.

 

Kako je nastala?

The Complete Scarsdale Medical Diet“ bila je knjiga koju je 1979. objavio Herman Tarnower, M.D., kardiolog, i Samm Sinclair Baker.

Dr. Tarnower prakticirao je medicinu u Scarsdaleu u New Yorku i razvio taj dijetni plan u medicinskom centru Scarsdale nakon što se mnogi njegovi pacijenti žalili kako druge dijete ne djeluju.

Prema izvještajima, dr. Tarnower napisao je svoj program mršavljenja pacijentima koji su trebali primijeniti kako bi poboljšali zdravlje srca i krvnih žila.

Program se često kopirao i dijelio drugima, a plan je stekao globalnu popularnost usmenom predajom. Dr. Tarnower je plan prehrane pretvorio u knjigu.

Ta bolnička dijeta i knjiga široko su promovirani u ženskim časopisima, uključujući Vogue i mnoge druge.

Bolnička dijeta više nije popularna, mada ćete i dalje pronaći brojne neslužbene web stranice posvećene tom planu.

Zdravstveni stručnjaci žestoko su kritizirali niskokalorični unos i obećanja za ekstremno gubljenje kilograma.

Filmovi i drugi televizijski programi koji se temelje na Tarnowerovu životu i skandalu oko njegovog ubojstva i dalje privlače pažnju.

 

Kako dijeta funkcionira?

Scarsdale bolnička dijeta vrlo je strog plan prehrane koji dozvoljava unos samo do 1000 kalorija dnevno, bez obzira na vašu tjelesnu veličinu, spol ili razinu aktivnosti.(9)

Nije dopuštena nikakva zamjena bilo koje vrste, a svaki je obrok posebno osmišljen i unaprijed definiran za svaki od 14 dana prehrane.

Prema tom planu jedete tri obroka dnevno. Grickalice i slatki deserti nisu dopušteni.

Ovdje se radi o uglavnom proteinskom režimu prehrane koji također uključuje i voće te povrće;

  • 43% kalorija konzumirate iz bjelančevina
  • 22,5% kalorija iz masti
  • 34,5% kalorija iz ugljikohidrata

Omjer glavnih nutrijenata u dijeti

bolnička dijeta omjer nutrijenata

 

Koja hrana se jede, a koja ne?

bolnička dijeta namirnice

Određeno povrće

Pojedino povrće, uključujući lisnato zeleno povrće ili tikvice obično je dio dnevne prehrane i uglavnom za večeru. Mrkva i celer jedine su “grickalice” predviđene u planu.

Sir i jaja

Jaja su uključena u nekoliko jelovnika za ručak i mogu se pripremiti prema vašim željama sve dok god se ne koristi mast za pripremu. Na nekoliko jelovnika za ručak uključene su i kriške sira.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi nisu uključeni u standardni plan obroka, međutim, na zamjenskom planu za ručak dopuštena vam je određena količina orašastih plodova.

Voće

Voće je uključeno u svaki doručak. Također je uključen u nekoliko ručkova. Voćna salata isto je uključena u jelovnik za ručak.

Meso, perad, morski plodovi

Grilana piletina i puretina, janjetina, hamburger i pečeni odrezak uključeni su u jelovnike za večeru. Riba i školjke isto su na jelovniku za večeru.

Nisko-kalorična pića

Crna kava, čaj, voda i povremeno dijetalna pića uključeni su u plan. Šlag i šećer u vašoj  kavi ili čaju nisu dopušteni.

Proteinski kruh

Proteinski kruh glavni je sastojak ovog plana. Recept je naveden u knjizi i dostupan na internetu, ali općenito ovaj je proizvod lako dobavljiv u trgovinama prehrambenih proizvodima.

Alkohol

Tijekom 14-dnevne Scarsdale bolničke dijete alkohol nije dopušten.

Maslac i ostali namazi

U programu dijete nisu dopuštene dodatne masnoće, uključujući maslac, margarin, preljev za salatu, maslac od kikirikija, maslinovo ulje ili avokado.

Krumpir, riža, batat, grah

Ove namirnice nisu dopuštene prema planu prehrane jer su značajni izvori ugljikohidrata, dakle iako možda obožavate restani krumpir kada ste na ovoj dijeti trebate ga izbjegavati. Isto tako nisu dopuštene ni grickalice kao npr. kokice koje mogu imati značaj broj kalorija i ugljikohidrata.

Slatke poslastice i deserti

U programu prehrane nisu dopušteni deserti bilo koje vrste (sladoled, peciva, slatkiši, itd.). Ponekad se može konzumirati određeno voće.

Namirnice na bazi tjestenine i brašna

Na ovoj dijeti se ne konzumiraju kruh ili proizvodi od tjestenine, osim specifičnih količina proteinskog kruha.

Punomasno mlijeko

Dopušteni su samo mliječni proizvodi s vrlo malim udjelima masti.

 

Trajanje bolničke Scarsdale dijete

Scarsdale dijeta dizajnirana je tako da traje 14 dana. Dr.Tarnower u svojoj je knjizi vrlo izričit da se ne smije produžiti program.

Tvrdi se kako tijekom ta dva tjedna možete izgubiti do cca 9-10 kilograma.

Nakon 14-dnevne faze mršavljenja, dr. Tarnower preporuča i njegov cjeloživotni program za održavanje linije.

Tijekom ove faze slijedite sličnu, ali malo opušteniju verziju bolničke dijete. Na primjer, u toj fazi održavanja možete popiti jedno alkoholno piće dnevno…

 

O knjizi

U svojoj knjizi dr. Tarnower ističe kako je Scarsdale dijeta namijenjena odraslim muškarcima i ženama “normalnog zdravlja”. Navodi kako oni s medicinskim problemima i trudnice ne smiju koristiti plan bez odobrenja liječnika.

Knjiga sadrži i dvije modificirane verzije prehrambenih planova: vegetarijanski plan i međunarodni plan.

Vegetarijanski plan preporučuje isti unos kalorija, ali planovi obroka temelje se na povrću, voću, nekim mliječnim proizvodima, orasima i ograničenoj količini žitarica. Neko određeno povrće (poput batata) nije dopušteno.

Međunarodni plan je plan prehrane koji omogućava veću raznolikost. Svakom je danu u planu dodijeljena specifična kuhinja (tj. Ponedjeljak je američki dan, utorak je dan Japana, srijeda francuski dan, itd.).

Međutim, unos kalorija i makronutrijenata isti su i pravila prehrane se ne mijenjaju.

 

Prednosti i nedostaci

bolnička dijeta prednosti i nedostaci

Dijeta se lako slijedi i svaki obrok je jasno opisan te uključuje samo 2-3 namirnice. Ako imate alergiju na hranu, zamjene su u redu, ali u suprotnom, hranu treba konzumirati točno onako kako je naznačeno.

Kupovina je jednostavna, a većina namirnica lako se može naći u svim trgovinama.

Naravno tu su i nedostaci koje biste trebali razmotriti prije nego što nastavite s ovom dijetom.

Svi koji slijede Scarsdale dijetu unose do 1.000 kalorija dnevno, bez obzira na dob, veličinu tijela, razinu aktivnosti ili spol. Kao osnovu za usporedbu, većina programa za mršavljenje danas postavlja minimalni cilj kalorija od otprilike 1.800-1.200 kalorija za žene i 1.500-2.000 kalorija za muškarce.

Mnogi zdravstveni izvori i ustanove preporučuju da se korisnici kod iznimno niskokaloričnih dijeta poput ove obavezno savjetuju sa zdravstvenim stručnjacima.(10)

Iako će neki ljudi moći pratiti ovaj program dva tjedna, mnogi će možda zaključiti kako je program previše restriktivan za održavanje.

Stručnjaci preporučuju kako svaka dijeta treba biti nutritivno i individualno prilagođena potrebama, a da bi bila dugoročno održiva.

Uz to, oni koji žive aktivnim načinom života, mogli bi osjećati nuspojave unosa samo 1000 kalorija dnevno.

Tijekom dva tjedna kada slijedite Scarsdale dijetu, vaš unos ugljikohidrata znatno je ograničen pa tako i zdrave hrane bogate vlaknima poput mahunarki i cjelovitih žitarica.

 

Prekomjerno mršavljenje?

Kamen temeljac popularnosti ove dijete bio je učinak brzog gubitka kilograma.

Prema tvrdnjama iz knjige, možete izgubiti cca 9-10 kilograma za 14 dana. Trenutačne zdravstvene preporuke savjetuju kako je sigurna i zdrava stopa mršavljenja od 0,5 do 1 kilograma tjedno.(10) Ovdje se vjerojatno radi o gubitku vodu.

Kad je prvi put objavljena, Scarsdaleova dijeta najčešće se uspoređivala s Atkinsovom dijetom.

Međutim, program Atkins se tijekom godina bitno promijenio i programi više nisu usporedivi. Najvjerojatnije zbog smrti dr. Tarnowera, Scarsdale medicinska dijeta se nikada nije razvila ili prilagodila ažuriranim prehrambenim smjernicama koje pružaju zdravstveni stručnjaci…

Naime, trenutačne smjernice sugeriraju da unos kalorija treba prilagoditi osobama i uzeti u obzir dob, razinu aktivnosti, spol i tjelesnu veličinu osobe.

Niti jedan od ovih faktora nije uzet u obzir u ovoj bolničkoj dijeti. Cilj kalorija predviđen za vrijeme dvotjednog programa bitno je manji od onoga što bi sugerirale trenutne smjernice.

 

Moguće nuspojave

Prema Merlin Annie Raj, RD., ova dijeta može uzrokovati i neke nuspojave(11).

  • Manjak kalcija – dijeta umanjuje unos unosa kalcija što može uzrokovati određene tegobe kod nekih ljudi.
  • Oštećenja bubrega i jetre – ketoza je česta kod ove dijete, ako se dijeta nastavi dulje vrijeme, ketoza može uzrokovati ozbiljnu štetu bubrezima i jetri.
  • Promjene raspoloženja – izgladnjelost može značajno utjecati na vaše neraspoloženje.
  • Pretjerana konzumacija dijetnih pića s umjetnim zaslađivačima može dovesti do moždanog udara i demencije (gubitak pamćenja).(12) Dodatno, istraživanja su pokazala kako česta konzumacija izaziva i ovisnost.(13)

 

Plan dijete po danima

DAN 1.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola grejpa + 1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Nemasni probrani kvalitetni narezak + krumpir (po mogućnosti kuhani) + zeleni čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Bilo koja vrsta ribe ili školjke +
kombinirana salata s bilo kojom vrstom povrća i zelja + 1 šnita tostiranog proteinskog kruha + zeleni čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 2.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola šalice dinje + 1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Dosta pečenog nemasnog hamburgera + rajčica, zelena salata, celer, 4 masline, krastavac i/ili prokulice + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Voćna salata (bilo koja kombinacija voća) + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 3.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)1 breskva +1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Salata od tune ili lososa (ocijediti ulje!) s octom i limunskim preljevom + grejp / dinja / sezonsko voće + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Narezana pečena janjetina / riba / piletina / puretina / morski plodovi + krastavci, celer, zelena salata i salata od rajčice + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 4.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola šalice papaje +1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)2 jaja, kuhana + posni svježi sir + tikvice / rajčice na pari / mahune + 1 šnita tostiranog proteinskog kruha + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Piletina grilana ili pečena u pečnici bez masti (bez kože i masnoće) +
zelena paprika, puno špinata, mahune + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 5.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola šalice bobičastog voća + 1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Šnite probranog nemasnog sira + špinat + 1 šnita proteinskog kruha + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Ribe ili školjke + Kombinirana salata sa svježim povrćem (kuhana ili sirova s puno rajčice) + 1 šnita tostiranog proteinskog kruha + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 6.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola šalice papaje + 1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Voćna salata (bilo koja kombinacija voća) +čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Puretina / Piletina pečena + zelena salata s rajčicom + grejpt ili neko drugo sezonsko voće + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DAN 7.PLAN PREHRANE
Rano jutro (od 6:00 do 7:30)2 čaše mlake vode
Doručak (od 8:30 do 9:00)pola šalice jagoda +1 šnita proteinskog kruha + zeleni čaj ili kava bez šećera, mlijeka ili meda
Ručak (od 12:00 do 12:30)Piletina / puretina bez kože +
rajčica, mrkva, kuhani kupus, cvjetača / brokula + grejp ili bilo koje vsezonsko voće + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda
Večera (najkasnije u 19:00)Grilani veći odrezak (ukoniti masnoću s odreska) +
zelena salata, krastavac, celer, rajčica (kuhana) + prokulice + čaj / kava / dijetalno piće + mlaka voda


DANI 8-14PLAN PREHRANE
ponavljanje prethodnih dana

plan prehrane po danima za plan prehrane po danima za Scarsdale bolnička dijeta

Zaključak

Iako ova specifična dijeta, često nazivana bolničkom dijetom, više nije popularna, mnogi se planovi za skidanje kilograma, koji imaju slične tvrdnje, široko promoviraju. Uvijek lijepo zvuči kada netko obeća mogući gubitak od 9-10 kilograma za dva tjedna.

No, važno je provjeriti i istražiti sve tvrdnje o dijetnom programu ili prehrambenom planu na koji se odlučite podvrgnuti. Općenito, zdrava stopa mršavljenja je otprilike od 0,5 do 1 kilogram tjedno. Dijetni programi, planovi ili savjeti kako smršaviti obećavaju mnogo više od toga mogu koristiti metode koje ne promiču i ne spadaju u dobru i zdravu prehranu.

Katherine Marengo, LDN, RD za Healtline zaključuje kako ova tzv. bolnička dijeta može utjecati na brzi gubitak kilograma, no da je taj gubitak privremen jer sama dijeta nije dugoročno održiva.(12)

Ako ste u nedoumici, obratite se svom liječniku kako biste dobili personalizirani savjet i nemojte slijediti dijete samo zato što imaju naziv bolničke!