Borovnice: Koliko kalorija imaju i mogu li nas udebljati?

borovnica kalorije

Često spominjane kao superhrana, borovnice su slatke, izuzetno popularne i niskokalorične.

U ovom članku ćemo analizirati nutritivne vrijednosti borovnice, te istražiti koliko točno kalorija ima borovnica i trebamo li se brinuti hoće li nas udebljati.

Ukratko:

  • 100 grama svježe borovnice ima 57 kalorija
  • Borovnice su među najboljim izvorima antioksidansa
  • Uz kvalitetnu prehranu borovnice neće utjecati na debljinu

 

Borovnice kalorije i nutritivne vrijednosti

U 100 grama svježe borovnice nalazimo 57 kalorija u kojima je 14,5 grama ugljikohidrata, 2,4 grama vlakana, 10 grama šećera, 0,7 grama proteina te 0,3 grama masnoće. (1)

kalorije u borovnici

Najviše od tih 57 kalorija je od ugljikohidrata i to većinom šećera; 51,7 kalorija su od ugljikohidrata, odnosno 91%,  2,5 kalorija je od proteina, to iznosi 4%, i od masnoća su 2,8 kalorija ili 5%. (1)

Prilikom usporedbe ovog slasnog voća s nekim drugim namirnicama, možemo vidjeti kako borovnica pripada među namirnice s relativno malim brojem kalorija.

kalorije na 100 grama po raznim namirnicama

Borovnice se prvenstveno sastoje od ugljikohidrata, 84% vode i male količine bjelančevina i masti. No važno je znati kako su borovnice vrlo bogate vlaknima, vitaminom C i vitaminom K.

Prikaz nutritivnih vrijednosti borovnica (1)

nutritivne vrijednosti100 grama borovnice
ukupno kalorija57
ugljikohidrati14,5 g.
vlakna2,4 g.
šećeri10,0 g.
škrob0,0 g.
masti0,3 g.
omega-3 masne kiseline58,0 mg
Omega-6 masne kiseline88,0 mg
proteini0,7 g.
Vitamin A1% DV
Vitamin C16% DV
Vitamin D/
Vitamin E3% DV
Vitamin K24% DV
Tiamin2% DV
Riboflavin2% DV
Niacin2% DV
Vitamin B63% DV
Folat1% DV
Vitamin B120% DV
Pantotenska kiselina1% DV
Kolin6,0 mg
Betain0,2 mg
Kalcij1% DV
Željezo2% DV
Magnezij1% DV
Fosfor1% DV
Kalij2% DV
Natrij0% DV
Cink1% DV
Bakar3% DV
Mangan17% DV
Selen0% DV
Kolesterol0% DV

 

Zašto su borovnice tako zdrave?

Čini se kako borovnice imaju jednu od najviših razina antioksidansa u odnosu na ostakle uobičajene vrste voća i povrća. (2,3)

U jednom istraživanju, pretile osobe zabilježile su smanjenje krvnog tlaka od 4% do 6% nakon što su konzumirale 50 grama borovnica dnevno. (4)

Neki dokazi ukazuju kako je konzumacija voća bogatog antocijanima – kao što to ima borovnica – povezano sa smanjenim rizikom od srčanog udara. (5)

Nadalje, jedno opširno višegodišnje istraživanje na preko 16 tisuća starijih osoba otkrilo je da su borovnice i jagode povezane s kašnjenjem mentalnog starenja i to do 2,5 godine. (6) Što znači da unatoč starenju mozak ostaje dulje vitalan.

U jednom malom istraživanju borovnice su ubrzale oporavak mišića nakon napornih vježbi za noge. (7)

Konzumacija jedne šalice, odnosno oko 148 grama, borovnica dnevno povezano je s poboljšanim zdravljem srca i cirkulacijom, što pak u konačnici pomaže u isporuci važnih nutrijenata i kisika u kožu. (8)

 

Može li nas borovnica udebljati?

Borovnice pomažu u prevenciji zatvora i održavanju pravilnosti zdravog probavnog trakta zbog sadržaja vlakana. (9)

Dijetalna vlakna također su prepoznata kao važan čimbenik u mršavljenju. Hrana bogata vlaknima povećava sitosti, smanjuje apetit, a time i ukupnu količinu konzumiranih kalorija. (9)

S obzirom na to da gubitak kilograma nastaje kada trošite više kalorija nego što unesete, vrlo lako je shvatiti da ukoliko zamijenite nezdrave grickalice s borovnicama možete vrlo lako smršaviti.

Naime, borovnice imaju manje kalorija od većine grickalica, a puno boljih nutrijenata.

Dakle, jasno je kako vas borovnica neće udebljati!

Dapače, počnete li konzumirati borovnicu umjesto visokokaloričnog junk fooda ili grickalica možete očekivati i gubitak kilograma.

 

Koliko dugo borovnica može trajati?

borovnice rok trajanja

Ukoliko stavite svježe borovnice u smočnicu one mogu trajati od 3 do 4 dana. Najbolje ih je staviti u hladnjak gdje mogu trajati od 6 do 10 dana.

Ako se pak odlučite staviti ih u zamrzivač onda u njemu mogu stajati i do 8 mjeseci, iako se preporuča korištenje u roku od 6 mjeseci.

 

Kako možemo potrošiti 57 kalorija iz borovnica?

Sigurno se pitate na koji način možete potrošiti ovih 57 kalorija koje ste kozumirali iz borovnica. Trebat će vam nešto od sljedećeg: (10)

  • 5 minuta plivanja
  • 7 minuta joggiranja
  • 9 minuta bicikliranja
  • 16 minuta pješačenja

Napomena; prikaz izračuna odnosi se na ženu od 35 god., 170 cm visine i težine od oko 65 kg.

 

Zaključak – 100 grama borovnice ima 57 kalorija

100 grama borovnica ima 57 kalorija. Primjerice, 100 grama naranče sadrži 47 kalorija, a 100 grama mrkve ima samo 41 kaloriju.

Borovnice su vrlo zdrave i hranjive, a uz to vrlo ukusne pa se u njima vrlo lako može uživati bilo da su ​​svježe ili smrznute kao dio smoothija.